Hoe werkt goede reclame volgens de wetten van de manipulatie?
Wil je de wetten van manipulatie liever ondergaan of liever zelf gebruiken? Bij de analyse van de reclame van Kinder Melkschijfje leer je een van de belangrijke manipulatiewetten te gebruiken EN hoe je deze ontwijkt.
In het reclamespotje van Kinder Melkschijfje zie je hoe je vertrouwen opbouwt met een van de basiswetten van de manipulatie: 1-2-3-4. In deze reclame zie je vier ouders een handeling verrichten, in deze volgorde:
Een ouder die een botsing voorkomt tussen het kind en een andere persoon.
Een ouder voorkomt dat een kind zijn hoofd stoot.
Een ouder die voorkomt dat een bal een kind raakt.
Een ouder die een Kinder Melkschijfje geeft aan een kind, na het ravotten
De drie eerste ouders herken je onmiddellijk als zorgzame, beschermende ouders. De vierde ouder doet daarmee automatisch iets dat als zorgzaam wordt ervaren door het publiek. Zeer goed beïnvloed: Omdat je de eerste drie gebeurtenissen vertrouwt, vertrouw je ook de vierde. Deze vierde is daarmee genormaliseerd in jouw hoofd. Sterk voorbeeld gesteld door Kinder!
En Kinder gaat nog verder met manipuleren…
De naam Melkschijfje wekt de indruk dat het om gezonde voeding gaat (melk). In het filmpje zegt de stem ook “te koop in de zuivelafdeling”. De naamgeving met daarin ‘melk’ en dat het product te koop is in de zuivelafdeling, versterken de indruk dat het niet om snoepgoed gaat.
De kinderen in deze reclame zijn aan het ravotten en krijgen daarna een Melkschijfje. Hierdoor ontstaat het gevoel dat Melkschijfje gewoon ‘eten na de inspanning is’, in plaats van snoepgoed.
Tijdens het filmpje zijn er 14 beïnvloedende woorden op een totaal van 43 woorden, dat is 33% van de woorden (zoek ze zelf eens). Zeer sterk gedaan van Kinder!
Als je zelf ook sterker wil beïnvloeden
Gebruik zelf 1-2-3-4: drie keer iets vanzelfsprekends, daarna jouw boodschap. Zo wordt jouw boodschap even vanzelfsprekend.
Als je jezelf wil wapenen tegen reclameboodschappen
Trap niet meer in 1-2-3-4 …
Succes!
Jan Roel
Comments