top of page
  • Foto van schrijverJan Roel van Rhee

Cathy Berx: "De maatregelen hakken hard erin"

Bijgewerkt op: 27 aug. 2020

Op woensdag 5 agustus gaf Cathy Berx een persconferentie. Dit zegt ze in Het Laatste Nieuws.


"De maatregelen hakken er hard op in. Veel bedrijven en ondernemers, in het bijzonder in de horeca", zegt Antwerps gouverneur Cathy Berx tijdens de persconferentie. "De afgelopen weken kwamen er veel aanmoedigen om vol te houden en de maatregelen aan te houden. In het bijzonder uit de medische sector. Ze weten als geen ander wat het virus doet met jonge mensen. Ze werden geconfronteerd met zwaar zieken en de dood. Ook van veel burgemeesters kwam er zeer veel steun. Ik wil alle mensen bedanken die zich aan veeleisende maatregelen houden, hebben gehouden en er zich aan blijven houden."


Analyse: "... kwamen er veel aanmoedigingen om vol te houden en de maatregelen aan te houden". Hier worden twee zaken impliciet gelijkgesteld aan elkaar. 'de maatregelen aanhouden' lijkt mij logisch, dat is nu eenmaal opgelegd. Door 'volhouden' door de horeca en ondernemers hieraan gelijk te stellen, lijkt het volhouden ook logisch. Maar dat is het niet: volhouden doe je in dit geval niet door aanmoedigingen, maar door nog financiële reserve te hebben.


Cathy Berx doet hiermee alsof aanmoedigingen voldoende moeten zijn enerzijds, anderzijds zegt ze dat het logisch is dat ze maar 'moeten volhouden'. Daarmee is de kous af, zonder enige compensaties of financiële ondersteuning van de overheid, waarvan ze zelf deel uitmaakt. Aanmoedigingen voor de medische sector waren volgens mij wel op hun plaats, die mensen moesten echt 'volhouden' en dat hing af van hun persoonlijke motivatie, niet van het op raken van de persoonlijke financiële middelen. Maar alvast mooi gemanipuleerd door de medische sector gelijk te stellen aan de horeca en de bedrijven op het vlak van het effect van aanmoedigingen.


Verder analyse: Ze zegt "Ze weten als geen ander wat het virus doet met jonge mensen." Dit virus doet niets met jonge mensen, op de enkele uitzondering na. Met deze zin creëert ze (onnodig) angst. Het gebruik van angst is de basismanipulatie. De zin had neutraal geklonken als "Ze weten als geen ander wat het virus uitzonderlijk doet met enkele jonge mensen". Maar dan was er geen angst meer gecreëerd.


Samengevat: ook de gouverneur van de provincie Antwerpen doet aan manipulatie zonder dat je het merkt. Schitterend gedaan!




Nog meer manipulatie in mijn nieuwe boek: www.gemanipuleerd.be

63 weergaven0 opmerkingen
bottom of page