top of page
  • Foto van schrijverJan Roel van Rhee

Verkopers: bruikbaarheid is belangrijker dan waarheid!


LinkedIn Poll: ik ga een nieuwe verkoopaanpak of -inzicht pas leren als die...

Wetenschappelijk bewezen is 2%

Wetenschappelijk onderzocht is 0%

De beste practices zijn 39%

Mij gewoon ligt 59%

"Beste practices? Die maak ik mezelf wel eigen!"

Er zijn blijkbaar 39% puur resultaatgerichte verkopers die zeggen: "Ik wil gewoon de beste practices gebruiken."


Deze houding betekent dat ze geloven dat ze zich alles kunnen eigen maken. Ze geloven dat wanneer je hetzelfde doet als de beste performers, met dezelfde mind-set, dat je ook hun resultaten krijgen.


Ze zeggen van een verkoopaanpak niet "het moet mij leggen", ze zeggen "door het te doen gaat het mij liggen."


Anderen zeggen "De verkoopaanpak moet mij liggen"

"Als het mij niet ligt, dan gebruik ik een aanpak niet, zelfs al zijn het de best practices" zeggen de 59% anderen. Ze gaan er eerder van uit dat een aanpak bij hen moet passen, niet dat de zij zich aanpassen aan de aanpak.


Het nadeel? Met deze ingesteldheid beperk je jezelf op vlak van een doeltreffende aanpak tot hetgene dat jou van nature ligt, zonder te veranderen.


Wetenschappelijk bewezen of onderzocht? Niet nodig...

Gelukkig hebben verkopers gezond verstand: Als het werkt en/of als het mij ligt, dan hoeft een verkoopaanpak niet feitelijk bewezen te zijn.


Sowieso is het al bijzonder moeilijk om in de communicatiepsychologie iets te bewijzen. Er zijn immers geen 'herhaalbare situaties' die je kan bewijzen. Elk gesprek is anders.


Samengevat: "Als het maar werkt, dan gebruik ik het!"

Mijn persoonlijke mening hierover is ook niet wetenschappelijk bewezen. Maar ik geloof er wel in dat je alles kan leren en kan integreren in jezelf. Zo blijf je authentiek, zelfs als je nieuwe dingen leert.


Verder stel ik vast dat verkopers evengoed DISC-kleuren, SPIN, AIDA, Chialdini, NLP, The Challenger Sale, en vele andere modellen gewoon omarmen. Zonder dat ze wetenschappelijk zijn bewezen. Ze denken heel praktisch ""Als het maar werkt, dan gebruik ik het!"


Succes met verkopen! Jan Roel
95 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page