top of page
  • Foto van schrijverJan Roel van Rhee

De coronacijfers opnieuw geframed

Bijgewerkt op: 27 aug. 202050.000.000.000 euro, vijftig miljard euro. Dat is de economische kost van de corona aanpak. Enkel de economische kost. Enkel voor 2020. En dat om 10.000 of iets meer levens te redden van vooral 75-plussers.


Armoede in een klap opgelost of toch Covid-19 bestrijden?

Als we dit bedrag zouden gebruiken voor iets anders, zou dat niet veel zinvoller zijn? Bijvoorbeeld de armoede oplossen in België? Er leven vandaag ongeveer 14% Belgen onder de armoedegrens. Dat zijn 1,5 miljoen mensen. Als je een structurele begeleiding opzet van 34.000 euro per persoon (dat is 136.000 euro per gezin van 4 mensen), dan heb je ook 50 miljard uitgegeven. met dit gigantische bedrag per gezin zou dat bijna vanzelf moeten lukken, en het geeft werk aan veel begeleiders daarbovenop.


Maar wat doen wij? We creëren nog eens honderdduizenden armen erbij: zelfstandige winkeliers, de hele reissector, mensen die werken in de evenementensector, artiesten, zangers, honderdduizenden technisch werklozen die straks definitief werkloos zijn, ...

Angst en sensatie

We slagen er echter niet in om angst te creëren voor de gevolgen van armoede: geen viroloog, politicus of econoom is geïnteresseerd. De media al helemaal niet, het is niet sensationeel genoeg. Het is wat mij betreft een misdaad tegen de menselijkheid om 50 miljard te verspillen, neen niet eens verspillen maar verbranden aan Covid-19, in plaats het zinvol te gebruiken. En wees gerust, ik kan nog enkele tientallen andere betere bestedingen dan Covid-19 bedenken om 50 miljard aan te besteden. Maar de virologen en politici wilden absoluut hun speeltuin. Ten kosten waarvan?

Gemanipuleerd

We worden elke dag gemanipuleerd. Angst is de grootste manipulator. De tip van vandaag: als je merkt dat iemand angst zaait, weet dan dat hij per definitie zijn agenda wil doordrukken ten koste van anderen.


Jan Roel


Nog meer manipulatie in mijn nieuwe boek: www.gemanipuleerd.be

30 weergaven0 opmerkingen

Comentarios


bottom of page