top of page
  • Foto van schrijverJan Roel van Rhee

Geert Wilders manipuleert sterk met Chinezen, vleermuizen, rampen en aanslagen in 240 tekensTweet van Geert Wilders op 4 november 2020

Wat als weer een Chinees een andere soort vleermuis in een wok gooit? Wat als er een ramp gebeurt in de industrie of er grote terreuraanslagen komen? Dan hebben we weer een zorgprobleem. Daarom het PVV-plan: Kom met een Nationale Zorgreserve!

Doe alsof de kans reëel is…

Analyse. In de eerste zin “Wat als weer een Chinees…”, gebruikt Geert Wilders ‘weer’, alsof het zeker is dat het al meerdere keren is gebeurd. Dat is niet zeker. Maar onze hersenen denken dat als iets tevoren al eens is gebeurd, het veel kans heeft om nog eens te gebeuren. Mooie start van Geert Wilders.

Verder kan je gerust stellen dat er heel wat Chinezen zijn die geregeld een vleermuis in de wok gooien, dat doen ze waarschijnlijk al sinds mensenheugenis. We hebben ons daarover nog nooit druk om gemaakt, dus waarom nu ineens wel? Netjes gemanipuleerd: iets wat niets betekent, omzetten in iets beangstigend. Zonder enig ondersteunend feit.

Heeft een industrieramp impact?

Verder spreekt Geert Wilders over een industrieramp. Hoe groot die ook is, dat zal nooit een vorm van verzadiging in de zorg of ziekenhuizen geven. Dus link tussen ‘industrieramp’ en ‘zorgprobleem’ is onbestaande, maar daar dacht je niet aan toen je de tweet las 😊.

Zorgprobleem bij terreuraanslagen?

En die grote terreuraanslagen? Zijn er nog nooit geweest in Nederland en niets duidt erop dat er grote terreuraanslagen komen. De laatste grote terreuraanslag in westerse landen waren de aanslagen in Nice en in Berlijn. En de zorgsystemen in Frankrijk en Duitsland zijn daarbij niet zodanig overrompeld geworden dat het een zorgprobleem werd. Dus er is geen link tussen terreuraanslagen en een zorgprobleem, maar mooi gebracht van Geert Wilders: Doordat het erge aanslagen waren met erge gevolgen, lijkt het alsof aanslagen ook voor grote zorgproblemen zorgen. Wat dus niet zo is.

Geef 3 willekeurige redenen en maak ze kansrijk

De drie opgesomde redenen lijken heel kansrijk, maar in feite is er niets aan de hand. Wat deed Geert Wilders: hij noemde drie willekeurige feiten die ons angst kunnen aanjagen. Door ze op te tellen, lijkt de kans dat één van de drie zich voordoet én een zorgprobleem veroorzaakt, groter. Maar drie keer niets is nog steeds niets. Maar je gelooft het gemakkelijker omdat er met angst wordt gewerkt door Geert Wilders.

Tenslotte zegt Geert Wilders “Daarom het PVV-plan: Kom met een Nationale Zorgreserve”. Door ‘daarom’ te gebruiken, zegt hij dat er maar één optie is: een nationale zorgreserve. Er zijn natuurlijk tientallen opties voor het geval een Chinees een vleermuis in de wok gooit, waaronder ‘niets doen’. Hetzelfde voor het opvangen van een ramp in de industrie: onze zorg kan zowat elke industriële ramp opvangen. Terrorisme: idem. Maar dacht je daar aan toen je het las? Al bij al mooi gemanipuleerd door Geert Wilders!

Blijf de basislijn volgen: vreemdelingen

Tenslotte probeert Geert Wilders onrechtstreeks weer vreemdelingenhaat te zaaien met ‘Chinees’ en ‘terreuraanslagen’. Bij terreuraanslagen denken veel mensen aan Moslims, al was het maar omdat het door Geert Wilders gezegd wordt 😊. Of dacht je direct aan ultralinkse of uiterste rechtse groeperingen die terreuraanslagen pleegden? Waarschijnlijk niet toen je de tweet las…

De mogelijke ramp van de industrie wordt er slechts bij gehaald om het neutraal te laten lijken. Mooi gemanipuleerd, ook de basislijn over vreemdelingen is weer aan bod gekomen, zonder dat je het merkt. Weer veel geleerd dankzij Geert Wilders, hij kan dit blijkbaar ook op automatische piloot, zonder nadenken!

Meer over manipuleren en beïnvloeden? www.gemanipuleerd.be

Jan Roel van Rhee

23 weergaven0 opmerkingen

Commenti


bottom of page