top of page
  • Foto van schrijverJan Roel van Rhee

Sterke titel bij VRTNWS zaait angst, artikel zelf stelt gerust (maar wie leest het artikel?)

Bijgewerkt op: 26 sep. 2020


Artikel op VRTNWS op 7 september 2020

De titel van het artikel: “Longproblemen slepen nog weken na coronabesmetting aan, maar kunnen ook herstellen”

Analyse van de titel. Longproblemen wil niemand hebben, dat ze aanslepen al evenmin. De woorden zijn alvast goed gekozen om angst te zaaien.

Deze eerste zin laat verder uitschijnen dat het een algemeen verschijnsel is. Nergens valt uit op te maken dat het enkel gaat over mensen die in het ziekenhuis hebben gelegen met een ernstige besmetting. En je denkt bij het lezen van deze titel zeker niet dat het voor 50% rokers betreft en waarbij 60% kampt met obesitas en de gemiddelde leeftijd 61 jaar is.

De tweede zin is al even manipulerend. “kunnen ook herstellen”, betekent voor de lezer dat het slechts eventueel / mogelijks herstelt. Het is dus absoluut niet zeker.


Het artikel zelf zegt: er is eigenlijk weinig aan de hand, tenzij in enkele uitzonderlijke gevallen. Maar de meeste mensen lezen enkel de titels op een website of in de krant.

Samengevat. Twee keer angst gecreëerd in een titel van 11 woorden. Mooi gemanipuleerd.


Neutraal zou deze titel moeten klinken als “Sommige oudere mensen met een zwakke gezondheid hebben nog enkele weken last van corona na hun ziekenhuisopname”. Maar met zo'n neutrale titel heb je straks geen lezers meer.


Conclusie. Proficiat met de titel in geval je angst wil creëren. De beïnvloeding zit in de titel, het artikel zelf zegt eigenlijk dat er weinig aan de hand is… maar dat weten de meeste lezers niet omdat ze enkel de titels lezen.


Meer weten? Lees mijn nieuwe boek 'Gemanipuleerd' : www.gemanipuleerd.be


129 weergaven1 opmerking

1 Σχόλιο


georges.puttemans
04 Οκτ 2020

Beste Jan,

Door allerlei omstandigheden heb ik uw boek nog niet uit, het grote voordeel is dat elk hoofdstuk inderdaad los van mekaar kan gelezen worden.

Voor wie al kritisch is, is dit zeker een goede aanwinst.

Voor de anderen denk ik dat het een flinke leidraad is om vanaf dan kritisch beginnen te lezen maar ook te kijken en te luisteren.

Super, prima boek.

Zou overal moeten aanbevolen worden.

Nog veel succes en dank voor uw inzet.

Georges.


Μου αρέσει
bottom of page