top of page
  • Foto van schrijverJan Roel van Rhee

Virologen die om politieke redenen maatregelen adviserenVTM-Nieuws 16 oktober 2020 19u, Marc Van Ranst: De horeca sluiten heeft een signaalfunctie.


Dit artikel verschijnt nu pas omdat onze minister van gezondheid Frank Vandenbroucke recent identiek hetzelfde zei op de VRT. het is dus geen toeval, maar met voorbedachte rade. mooi gemanipuleerd van deze twee heren.


Dany Verstraeten: de horeca een maand dicht, is dat in uw ogen een goede maatregel?


Marc Van Ranst: dat is natuurlijk een ferme maatregel die, behalve gewoon het feit dat een aantal transmissiekansen voor het virus worden weggenomen, ook wel een signaalfunctie heeft van ‘we menen dit, ja, dit is voor serieus’.


Dany Verstraeten: dit is een zware hamer die bovengehaald wordt?


Marc Van Ranst: dit is een zware hamer, maar een hamer die ook andere landen al hebben bovengehaald.


Analyse. ‘Er worden een aantal transmissiekansen weggenomen’, zou juist kunnen zijn, maar evengoed onjuist. Het is op dat moment absoluut niet bewezen dat er veel transmissies zijn in de horeca. Integendeel.

Maar wat hoort televisiekijkend Vlaanderen dan? ‘Het is een signaalfunctie’. Mijn oren fluiten alvast! De horeca sluiten omdat dit een signaal geeft. Dat is simpelweg not done: mensen zonder inkomen zetten enkel om een signaal aan de bevolking te geven. Dat heeft niets met Covid-19 meer te maken. Niets meer met volksgezondheid. En toch klonk het aannemelijk in het interview. Mooie manipulatie.


Niet iedereen pikt dit natuurlijk zo bewust op, maar dikwijls wel onbewust: het klopt gewoon niet. En het geloof in uitspraken van wetenschappers daalt beneden nul voor de VTM-kijker. Beste virologen, doe dit toch niet! Je gaat niet nog eens disproportionele maatregelen nemen, het was al bewezen dat zoiets veel mensen aanzet tot de maatregelen niet meer volgen. Als je dan ook nog zonder enige goede reden een hele sector buitenspel zet... Dat heeft een zware impact op de geloofwaardigheid van de wetenschappers, en daarmee ook van de wetenschap. Dat kunnen we niet gebruiken in deze tijden.


Verder, de uitspraak ‘andere landen doen het ook’, is gebaseerd op kopieergedrag, niet op onze eigen feiten of cijfers. Of het gedrag van de andere landen op feiten is gebaseerd, is daar bovenop ook ver van zeker. Dit haalt het geloof in wetenschappers weer onderuit.

Meer over manipulatie? www.gemanipuleerd.beJan Roel van Rhee

114 weergaven0 opmerkingen

Comentarios


bottom of page