top of page
  • Foto van schrijverJan Roel van Rhee

Manipuleren als ultiem middel om het klimaatstandpunt door te drukken

Met een van de sterkste propagandacampagnes van deze tijd leggen klimaatactivisten hun tegenstanders doeltreffend het zwijgen op. Men maakt daarbij intensief gebruik van twee manipulatietechnieken: wetenschap-door-democratie en het criminaliseren van de tegenstanders.Wetenschap-door-democratie: een vooraanstaande klimaatdeskundige laat zien hoe het werkt

Geert-Jan van Oldenborg zegt in het AD op 9 maart 2019: bij nationale onderzoeksinstituten als het KNMI en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) wordt door geen wetenschapper meer betwijfeld dat de mens verantwoordelijk is voor de huidige klimaatverandering.


Alle andere mogelijke factoren zijn afgelopen decennia uitgebreid onderzocht, verklaart klimaatonderzoeker Geert-Jan van Oldenburgh van het KNMI. “Voor wetenschappers is er geen grotere uitdaging dan een gat slaan in een bestaande theorie. Als je een nog onbekende oorzaak voor klimaatverandering vindt, sta je meteen in het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift Nature. Alle mogelijke oorzaken – veranderende sterkte van de zon, oceaanstromingen, schommelingen van de aardbaan, vulkaanuitbarstingen – zijn dus afgepeld. Telkens blijft maar één oorzaak overeind: de door mensen veroorzaakte CO2. Geloof me: er is geen verborgen x-factor in klimaatverandering.”


Veroordeeld omdat er maar één mogelijkheid overblijft?

“Er blijft maar één oorzaak overeind.” Dit soort uitspraken vormen dé basis van de CO2-theorie. Sterk gemanipuleerd. Dat is zoals bij een scheepsramp zeggen “alle andere oorzaken zijn afgepeld, dus er blijft maar een mogelijke oorzaak overeind: de kapitein van het schip.” Met dit soort redeneringen krijg je natuurlijk nooit een kapitein veroordeeld in de rechtszaal. Maar zo’n redenering is wél de basis van de CO2-theorie. Zeer mooi gemanipuleerd, maar het is niet omdat we niets anders vinden, dat er niets anders is. Er zijn trouwens wetenschappers die wél iets anders vinden, maar dat maakt niets meer uit: zij zijn de ontkenners, straks criminelen.


Alle wetenschappers zij het eens? Als je het niet eens bent, ben je dan een fake wetenschapper?

De uitspraak “door geen wetenschapper meer betwijfeld” is slechts juist als alle voorstanders zichzelf wetenschappers noemen en de tegenstanders zijn herbenoemd tot fake wetenschappers. Dit is sterk een staaltje van wetenschap-door-democratie, op zich al een supermanipulatie: de meerderheid van stemmen bepaalt wat ‘feitelijk’ is. En (toevallige?) correlaties worden zo getransformeerd in onlosmakende oorzaak-gevolg verbanden en opties worden plots echte zekerheden. Of er echt een oorzakelijk verband is tussen CO2 en de klimaatverandering? Wie weet. Ik zie vooral de manipulatie van de wetenschappers.


Geloof me

Nog een laatste mooie manipulatie: waarom eindigt van Oldenburgh hierboven spontaan met “Geloof me”? Het gaat blijkbaar toch om geloven, niet om de feiten, anders had hij gezegd “hier zijn mijn bewijzen.”


CO2-ontkenners zijn herleid tot klimaatcriminelen

In het begin noemde klimaatactivisten hun tegenstanders ‘klimaatontkenner’ of ‘CO2-ontkenner’. De nieuwe standaard is ondertussen ‘klimaatcrimineel’. De andersdenkende wetenschappers en activisten worden doeltreffend ontmenselijkt om hen het zwijgen op te leggen. Enkele van de vele voorbeelden van criminaliseren:


De Vlaamse bouwmeester, Extinction Rebellion, mobiliteitsadviseurs, … iedereen criminaliseert lustig mee

Zo zegt Vlaamse Bouwmeester Leo Van Broeck in De Morgen van 17 mei 2019: “wel zeg ik dat overheden die nu nog verkavelingen bijmaken crimineel zijn.”


‘Het bijmaken van verkavelingen’ is niet onwettig. Maar Van Broeck criminaliseert mensen zonder dat ze iets onwettigs doen. Deze vorm van ontmenselijking is een sterke manipulatie. Het is verder enkel nog een kwestie van veel herhalen door vele bekende activisten, om het publiek ervan te doordringen.


8 oktober 2019 in Het Nieuwsblad: de milieuorganisatie Extinction Rebellion en verwante organisaties voeren in zowat zestig steden over de hele wereld acties van burgerlijke ongehoorzaamheid uit verzet tegen de “criminele inactiviteit” van regeringen bij het aanpakken van de klimaat- en ecologische crisis.


Zelfstandig mobiliteitsadviseur Dirk Dedoncker zegt op 9 augustus 2018 op twitter: twijfel zaaien over de #klimaatopwarming, o.m. door het verspreiden van valse grafieken, is niet alleen erg dom, het is steeds meer ronduit misdadig.


Greenpeace en Unesco, jullie ook?

Kop in De Morgen van 11 april 2019: Greenpeace-directeur Valerie Del Re: “Als de politici nu niets doen, zullen ze de geschiedenis ingaan als criminelen.”


Activisten baseren zich op een theorie, en ze weten (of zouden moeten weten) dat het maar een theorie is. En toch wil een partij als Greenpeace nu al mensen veroordelen op basis van een theorie.


Ook Unesco doet mee aan de criminalisering van tegenstanders, deze keer in haar uitgave Courier 2019-3: should we use criminal law to tackle climate change?


Door te zeggen “to tackle climate change”, zegt Unesco impliciet de mensheid de klimaatverandering (nog) kan tackelen, tegenhouden. Mooi als manipulatie. Het klimaat verandert meetbaar, maar of de mens de oorzaak is (en dus de klimaatverandering kan tegenhouden), blijft gebaseerd op een theorie, hoe aannemelijk of aantrekkelijk die ook is. Om die theorie af te dwingen: criminal law, dé manier om de tegenstanders van je CO2-theorie weg te werken en daarmee het wetenschappelijk debat in je voordeel te beëindigen. Nu het debat voorbij is, komen we er niet meer op terug.


Manipulatie is dikwijls een sterk signaal dat men niet of onvoldoende over de feiten beschikt

Mensen met harde feiten hebben meestal geen manipulatie niet nodig. Klimaatactivisten manipuleren echter als geen ander, en schakelen alle tegenstand uit ten voordelen van hun eenzijdige klimaatstandpunt. Wees voorzichtig met de achterliggende theorie te geloven als je deze twee manipulaties tegenkomt!Jan Roel van Rhee


47 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page