top of page
  • Foto van schrijverJan Roel van Rhee

Werkt charme nog om je verkoopcijfers te laten schitteren?90% van de verkopers zegt dat charme werkt in een zakelijke verkoop 

Goed nieuws voor iedereen in de verkoop: charme is nog steeds een winnende factor als het gaat om zakendoen! Uit mijn recente peiling op LinkedIn, waaraan 181 verkopers deelnamen, blijkt dat maar liefst 90% bevestigt dat charme nog steeds werkt in verkoopgesprekken met bedrijven. Slechts een kleine 10% merkt op dat charme geen verschil (meer) maakt. Dit is een duidelijk signaal dat de persoonlijke touch in sales allesbehalve verleden tijd is.

 

Telt charme mee bij aanwerving van verkopers?

Voor HR- en salesmanagers rijst nu de vraag: moeten we bij het aanwerven extra letten op charme? Het lijkt er sterk op dat verkopers die charme natuurlijk uitstralen en toepassen, beter presteren. Maar, is er bewijs dat ook verkopers zonder deze persoonlijke flair even succesvol kunnen zijn? Hoewel veel verkopers beamen dat charme onmisbaar is, zou het interessant zijn om dit verder te onderzoeken.

 

Niet bij iedere klant gebruiken?

Het is echter belangrijk te beseffen dat charme niet bij elke klant even goed aanslaat. Zo zijn er (blauwe) klanten, die zich vooral (of enkel) door feiten laten leiden en ongevoelig zijn voor persoonlijke charmes of complimentjes. Voor hen kan een te charmerende benadering zelfs averechts werken. Dit toont aan dat een goede verkoper niet alleen charme moet kunnen inzetten, maar ook moet weten wanneer dit gepast is en wanneer niet.

 

Charme: een essentieel verkoopinstrument

De boodschap is duidelijk: charme is een onmisbaar instrument in de toolbox van elke verkoper. Het verhoogt niet alleen je kans op succes, maar maakt ook het verkoopproces aangenamer voor zowel de verkoper als de klant. Dus, of je nu aan het begin van je verkoopcarrière staat of al jaren meedraait, onderschat nooit de kracht van persoonlijke charme.

 

Veel succes in je verkopen!

 

Jan Roel

 

73 weergaven0 opmerkingen

Comentarios


bottom of page