top of page
 • Foto van schrijverJan Roel van Rhee

Wet van de manipulatie: Kleed de naakte feiten

Bijgewerkt op: 27 jul. 2020

Word geletterd in manipulatie

Ook wetenschappers manipuleren en blijven toch geloofwaardig. We bespreken hier de manipulatieve patronen in twee eerste paragrafen van een wetenschappelijk artikel op space.com.


Sterk gemanipuleerd trouwens door de wetenschapper in kwestie. Mooi voorbeeld om te leren beïnvloeden en zelf beïnvloeding te ontdekken bij anderen. Lees en je wordt ook geletterd in manipulatie!


Bronnen

Space.com, 12 mei 2011 (vertaald Engels naar Nederlands)


——Begin van het artikel——

Waarvan is 96 procent van het universum gemaakt? Astronomen weten het niet

Alle sterren, planeten en sterrenstelsels die vandaag te zien zijn, vormen slechts 4 procent van het universum. De andere 96 procent is gemaakt van dingen die astronomen niet kunnen zien, detecteren of zelfs begrijpen.


Deze mysterieuze stoffen worden donkere energie en donkere materie genoemd. Astronomen leiden hun bestaan af op basis van hun zwaartekrachtsinvloed op wat kleine stukjes van het universum te zien zijn, maar donkere materie en energie zelf blijven alle detectie ontwijken.

——Einde van het artikel——


Analyse

 1. De titel “Astronomen weten het niet”, is eerlijk en geeft geloofwaardigheid en vertrouwen. Alles wat je daarna zegt, wordt geloofd. Als je daarna wilt dat de lezer gelooft dat 96% van alles is gemaakt van elementen die we niet kunnen zien en nooit zullen kunnen detecteren … dan moet je dit vooral als sterke twijfelvrije statement brengen. ELKE zin in het artikel is een bevestigende, verklarende zin. Terwijl ze het niet weten! Alles is geponeerd als feit, niet als mening of theorie, super gedaan!

 2. Als je de naakte waarheid wil vertellen, dan moet je gewoon bij de titel blijven: “Astronomen weten het niet” en zeggen dat de rest pure speculatie is. De echte uitleg bevordert helaas niet het geloof in de huidige theorie van het heelal.

 3. De algemene manipulatieve redenering in paragraaf 1 is: “Er spelen krachten in het universum die we niet begrijpen. Omdat we niets vinden, wijzen we het toe aan zwaartekracht. Omdat er geen dingen in de buurt zijn om deze zwaartekracht te genereren, moeten het wel niet-detecteerbare dingen zijn. Omdat het wiskundig zou kunnen en we geen andere krachten vinden binnen onze theorie over het heelal, moet het wel zo zijn. In paragraaf 2 noemen we deze dingen: zwarte gaten, donkere materie en donkere energie. Niet-detecteerbaar natuurlijk, dus niemand kan ooit bewijzen dat we fout zitten. “ Super gedaan!


De gebruikte manipulatie

Begin met eerlijkheid, dat creëert vertrouwen .Zeg daarna alles in bevestigende zinnen, zonder enige twijfel uit te drukken. Druk je mening uit als feitelijk en tegelijk onmogelijk om te onderzoeken, niemand kan het dan ooit ontkrachten.


Wet van de manipulatie: Kleed de naakte feiten!

De naakte feiten zijn hier nogal erg naakt: “Astronomen weten het niet”. Manipuleren is dus altijd nodig, zelfs al heb je straks de echte feiten in handen. Helaas werkt het zo. Maar jij bent weer wat meer geletterd als het gaat om manipulatie herkennen en gebruiken!


Graag meer weten over de inhoud?

 1. Guess what? Een grote groep geleerden met een wetenschappelijke achtergrond in plasmatheorie en elektriciteit bestudeert al tientallen jaren de elektrische krachten in het heelal. Deze zijn miljoenen keer sterker dan zwaartekracht. Verklaart alles.

 2. Geen onzichtbare, onbewijsbare donkere materie of  donkere energie meer nodig. Waarom weet het publiek dat niet? Omdat deze wetenschappers niet zo goed beïnvloeden en manipuleren. De waarheid en feiten betekenen immers niets zonder beïnvloeding!

 3.  Alles over de nieuwe theorie over het (elektrische) heelal:

  1. Beginners: https://www.thunderbolts.info/wp/eu-guides/beginners-guide/

  2. Youtube: https://www.youtube.com/user/ThunderboltsProject/featured

  3. Leuk voorbeeld: https://www.youtube.com/watch?v=PbKzNkE9NQM


Succes met beïnvloeden!

Jan Roel

18 weergaven0 opmerkingen

ความคิดเห็น


bottom of page