top of page
  • Foto van schrijverJan Roel van Rhee

Als ik maar authentiek ben, dan verkoop ik wel
Mijn nieuwste Linkedin Poll: hoe denken verkopers over authenticiteit?

Altijd authentiek blijven = 75%

Niet altijd authentiek blijven = 25%

Aantal antwoorden = 100 stemmen


De vraag: altijd authentiek zijn als verkoper?

Omdat er zoveel verschillende beschrijvingen zijn van ‘authentiek’, gaf ik een aantal criteria mee in de vraag.

Authentiek: 1. Je ware zelf tonen, zonder masker 2. Eerlijk zijn 3. Trouw blijven aan al je waarden 4. Je ware gevoelens en meningen altijd uiten Niet authentiek: 1. Niet altijd je ware zelf tonen, een masker opzetten 2. Niet eerlijk zijn over alles 3. Niet steeds trouw blijven aan je waarden, maar gewoon verkopen 4. Je ware gevoelens en meningen niet zomaar uiten


De rol van de verkoper

De rol van de verkoper is verkopen, deals rondkrijgen.


Moet ik daarvoor echt authentiek zijn?

Mijn eerste vraag daarbij is: “Wanneer ik als verkoper authentiek ben door over alles eerlijk te zijn, en tegelijk altijd mijn ware gevoelens en meningen te uiten, krijg ik dan een nieuwe klant?”


Neen, natuurlijk niet

Ik moet selectief eerlijk zijn, ik zeg bijvoorbeeld altijd de waarheid over mijn product. En ik moet selectief mijn ware gevoelens en mening uiten. Ik heb bijvoorbeeld een verkoper begeleid die niet overweg kon met klanten die voor een bepaalde politieke partij waren. Hij zei dat tegen de klant en weigerde zelfs om de potentiële klant een hand te geven. Hij was hierin zeer authentiek. De potentiële klant is nooit klant geworden. Ik ken ook verkopers die spontaan en eerlijk in een verkoopproces vertelden dat het financieel minder goed ging met hun bedrijf. Moet je echt zo eerlijk zijn?


Is authenticiteit overroepen?

Zovele coaches, trainers, managers, consultants roepen het van de daken: “Wees authentiek.”

1. Niemand weet wat ‘authentiek’ precies is

2. Iedereen is altijd authentiek: een leugenaar die liegt is ook authentiek

3. Als een verkoper altijd authentiek zou moeten zijn? Dan werf je best een kameleon aan die geregeld liegt 😊.


Stop met zoeken naar authenticiteit, het is geen wondermiddel en niemand weet wat het eigenlijk betekent.


Succes in verkopen! Jan Roel


133 weergaven4 opmerkingen

4 Comments


Jan Roel van Rhee
Jan Roel van Rhee
Nov 30, 2023

Inderdaad, helemaal mee eens. Als de dingen die je authentiek zou moeten doen als verkoper, niet in je zitten, verander dan van job. In geval van een authentieke verkoper, denk ik aan een kameleon met doorzettingsvermogen 😊

Like

jean-pierre.dauwe
Nov 30, 2023

Je moet steeds jezelf blijven, je waarden in het achterhoofd houden. Steeds levellen met je klanten. Zeggen waar het op staat vind ik ook belangrijk. De manier waarop is belangrijk, met respect maar duidelijk zijn. Steeds focussen en de deal closen!! En je er beiden goed bij voelen!!

Like
jpdauwe8
Nov 30, 2023
Replying to

Neen, "levellen" voor mij betekent , aanpassen welke klant je voor je hebt en daar rekening met houden. Als zaken van nature/authentiek nietin jou zitten als verkoper? , veranderen van job. Verkopen, leer je volgens mij niet. Kennis , enthousiasme en emotie moet je beheersen en aftoetsen aan je klant die voor je zit of staat, dan heb je 99 % kans om de deal te sluiten.En die 1% hoor ik je denken? In mijn vakgebied( vastgoed), blijven klanten ook in hun comfort zone zitten, terecht soms. Zeer tevreden over een vaste makelaar waar ze al jaren met werken. Er rest wel nog 99%

Like
bottom of page