top of page
  • Foto van schrijverJan Roel van Rhee

Als ik maar authentiek ben, dan verkoop ik wel
Mijn nieuwste Linkedin Poll: hoe denken verkopers over authenticiteit?

Altijd authentiek blijven = 75%

Niet altijd authentiek blijven = 25%

Aantal antwoorden = 100 stemmen


De vraag: altijd authentiek zijn als verkoper?

Omdat er zoveel verschillende beschrijvingen zijn van ‘authentiek’, gaf ik een aantal criteria mee in de vraag.

Authentiek: 1. Je ware zelf tonen, zonder masker 2. Eerlijk zijn 3. Trouw blijven aan al je waarden 4. Je ware gevoelens en meningen altijd uiten Niet authentiek: 1. Niet altijd je ware zelf tonen, een masker opzetten 2. Niet eerlijk zijn over alles 3. Niet steeds trouw blijven aan je waarden, maar gewoon verkopen 4. Je ware gevoelens en meningen niet zomaar uiten


De rol van de verkoper

De rol van de verkoper is verkopen, deals rondkrijgen.


Moet ik daarvoor echt authentiek zijn?

Mijn eerste vraag daarbij is: “Wanneer ik als verkoper authentiek ben door over alles eerlijk te zijn, en tegelijk altijd mijn ware gevoelens en meningen te uiten, krijg ik dan een nieuwe klant?”


Neen, natuurlijk niet

Ik moet selectief eerlijk zijn, ik zeg bijvoorbeeld altijd de waarheid over mijn product. En ik moet selectief mijn ware gevoelens en mening uiten. Ik heb bijvoorbeeld een verkoper begeleid die niet overweg kon met klanten die voor een bepaalde politieke partij waren. Hij zei dat tegen de klant en weigerde zelfs om de potentiële klant een hand te geven. Hij was hierin zeer authentiek. De potentiële klant is nooit klant geworden. Ik ken ook verkopers die spontaan en eerlijk in een verkoopproces vertelden dat het financieel minder goed ging met hun bedrijf. Moet je echt zo eerlijk zijn?


Is authenticiteit overroepen?

Zovele coaches, trainers, managers, consultants roepen het van de daken: “Wees authentiek.”

1. Niemand weet wat ‘authentiek’ precies is

2. Iedereen is altijd authentiek: een leugenaar die liegt is ook authentiek

3. Als een verkoper altijd authentiek zou moeten zijn? Dan werf je best een kameleon aan die geregeld liegt 😊.


Stop met zoeken naar authenticiteit, het is geen wondermiddel en niemand weet wat het eigenlijk betekent.


Succes in verkopen! Jan Roel


128 weergaven4 opmerkingen
bottom of page