top of page
  • Foto van schrijverJan Roel van Rhee

De Hybride verkoper, Kathleen Cools - Eerste indrukken

Ik geef je graag mijn eerste indrukken van het nieuwe boek van Kathleen Cools. Om meer te weten over de volledige inhoud, moet je het boek natuurlijk zelf lezen.


Unboxing

Het boek werd bij mij thuis geleverd in een stevige kartonnen verpakking. Bij uitpakken ziet het boek er precies uit zoals ik had verwacht. Ik blader er even in en zie een mooie lay-out met figuren, tabellen, voorbeeldblokjes, quotes, … een aantrekkelijke vormgeving en gemakkelijk om te lezen.


De inhoudstafel

Voor ik een nieuwe boek begin te lezen, kijk ik zelf altijd eerst naar de inhoudstafel. De eerste indruk die de inhoudstafel mij geeft, is dat het boek niet zomaar over vaardigheden en inzichten gaat. Ik zie dat meteen aan hoofdstukken als ‘de non-selling modus’ en ‘wellbeing van de hybride verkoper’.


Inhoud die mij opvalt

Wat mij direct opvalt is dat een verkoper vandaag, na de lockdown(s), veelzijdiger moet zijn dan voorheen. Er zijn verkoopkanalen bijgekomen, de rol van de verkoper is meer divers geworden en de klanten en de markt veranderen doorlopend.


Een interessant concept in het boek is het verschil tussen verkopers met een statische mindset en een groeimindset. Met een groeimindset ga je als verkoper actief op zoek naar feedback om te groeien, te verbeteren of te veranderen. Zo leer je uit je eigen succes, je tegenslagen, je fouten, … enzovoort.


In het boek gaat het op dat vlak onder meer over verantwoordelijkheid nemen, bijvoorbeeld voor een no-show van de klant bij een digitale meeting. Verkopers met een groeimindset vragen zich in zo’n geval af wat ze zelf hadden kunnen doen of zelf kunnen verbeteren/veranderen om dit in de toekomst te voorkomen. Ze wijzen niet naar de klant of de omstandigheden, maar wijzen bij elk (positief en negatief) resultaat naar zichzelf.


Er komen in het boek verder een hele reeks vaardigheden aan bod, van storytelling tot omgaan met weerstand, van invloed uitoefenen tot vaardigheden voor het voeren van videogesprekken. De vaardigheden worden geregeld geïllustreerd met voorbeelden, beelden en grafieken.


Wat ik zelf het meest interessant vind

Het hoofdstuk over het wellbeing van de hybrideverkoper is voor mij persoonlijk het meest interessante. Een citaat/quote in dit hoofdstuk is veelzeggend: “Good wellbeing leads to good working performance”.


Een belangrijk onderdeel hierin zijn voor mij de pagina’s over energiegevers, energievreters en energieherstellers. Zichzelf hierin grondig kennen, is volgens mij essentieel voor elke verkoper.


Conclusie

Mijn eerste indrukken? Het boek brengt wat het belooft: inzichten, mindset en vaardigheden voor de hybride verkoper in een veranderende markt. De inhoud is verpakt in een mooie lay-out die gemakkelijk leest. Door de vele voorbeelden is elk onderdeel eenvoudig te begrijpen.


Tenslotte eindig ik graag met een quote van Kathleen Cools zelf: “Topverkopers gaan verder dan de waarde van hun product of dienst, ze zijn de waarde”. Zelf de waarde zijn, is inderdaad dé reden van jouw bestaan als verkoper, anders zou je al vervangen zijn door een ‘call-to-action button’ op een website of webwinkel 😊.


Succes in de verkoop!


Jan Roel

246 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page