top of page
  • Foto van schrijverJan Roel van Rhee

Nieuwste poll: uiterlijk van verkopers heeft impact op het verkoopresultaat


Uiterlijk is belangrijk voor verkopers

71,8% van de respondenten vindt dat het uiterlijk voor/van verkopers impact heeft op het verkoopresultaat.


Slechts 3,1% vindt dat het uiterlijk geen impact heeft. Ik ga er van uit dat uiterlijk geen impact zou mogen hebben, dat je mensen niet discrimineert op uiterlijk. Maar dat betekent nog niet dat het geen impact heeft.


Uiterlijk is in hoge mate coachbaar. Dus je hebt impact hierop als sales manager. Anderzijds is ‘mooi zijn’ niet coachbaar. Het onderzoek van Daniel Hamermesh laat trouwens zien dat de hele samenleving mooie mensen voortdurend bevoordeelt, dat uiterlijk ook impact heeft op vlak van inkomsten (Beauty Pays: Why Attractive People Are More Successful).Wat zorgt voor een goed uiterlijk voorkomen?

De meningen in de commentaren maken duidelijk dat het niet 100% eenduidig is wat men precies onder uiterlijk verstaat: is het dat mensen mooi zijn, verzorgd, de juiste kleding?


Een goede uitstraling wekt de indruk van professionaliteit en draagt bij aan betrouwbaarheid en respect. Dit zijn de drie categorieën (Bron Peak Sales Recruiting):


1. Netheid

Zaken als haar, tanden, nagels, adem en persoonlijke hygiëne. Klanten merken dit allemaal.


2. Kleding

Vrijetijdskleding wordt steeds populairder, maar in de meeste gevallen is het veilig om formele kleiding te dragen. Als u denkt dat uw klant formeel gekleed zal zijn, moet de vertegenwoordiger zich formeel kleden. Als de klant casual gekleed gaat, zal formele kleding de vertegenwoordiger meestal geen pijn doen, maar ‘underdressing’ heeft waarschijnlijk een negatief effect.


3. Houding

Draag vooral een ‘positieve en zelfverzekerde houding’. Draag een schone glimlach die vertrouwen wekt!Een afgeborstelde verkoper? Of liever een verkoper met kennis en ervaring?

Sommige mensen gaven aan in de poll dat ze nog liever een verkoper met kennis en ervaring hebben, waarvan het uiterlijk te wensen overlaat, dan een afgeborstelde verkoper die geen toegevoegde waarden heeft. Dat lijkt mij een correcte statement. Maar het is voor verkopers natuurlijk niet ‘of’, het is ‘en-en’ : zowel toegevoegde waarde als een goed voorkomen zijn belangrijk. Als bijvoorbeeld bij een verkoper het vuil onder de nagels nog te zien is, het haar onverzorgd is, de verkoper te casual gekleed is, dan heeft het uiterlijk meestal een impact.5 elementen beïnvloeden de eerste indruk

Er zijn slechts 7 seconden nodig om een eerste indruk te maken/krijgen. De eerste indrukken worden gemaakt door

1. Oogcontact

2. Uiterlijk voorkomen

3. Handdruk

4. Verbale signalen

5. Non-verbale signalen


Het uiterlijk voorkomen is dus een van de vijf kenmerken waarop mensen hun eerste indruk vormen. De impact van het uiterlijk is dus hoog om een goede eerste indruk te maken als verkoper (Bron: td.org).Heeft uiterlijk impact op het verkoopresultaat?

Ja, zowel deze nieuwe poll als research van anderen geven aan dat uiterlijk van verkopers belangrijk is. Uiterlijk zou niet mogen meetellen, maar heeft toch impact op het verkoopresultaat.


Succes met verkopen!Jan Roel

184 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page