top of page
  • Foto van schrijverJan Roel van Rhee

Succesvolle verkoopgesprekken in nieuwe tijden: live met mondmasker, online of via de telefoon?

Bijgewerkt op: 7 mrt. 2021

Dit is het eindresultaat van mijn nieuwste LinkedIn poll (104 antwoorden) over de voorkeur van verkopers als het gaat om verkoopgesprekken:

  1. Live gesprek met mondmasker = 64,4%

  2. Video-call zonder mondmasker = 31,7%

  3. Telefoongesprek met de klant = 3,9%

Twee derde van de verkopers heeft nog steeds een sterke voorkeur voor live gesprekken, zelfs als dit met een mondmasker moet gebeuren.


Is dat uit gewoonte? Nostalgie? De kwaliteit van het contact?


De succesformule

Succes = kwaliteit x kwantiteit.

De tabel is een voorbeeld voor mijn situatie. Beslis voor jezelf hoeveel elk gesprekstype scoort voor kwaliteit en kwantiteit.


Vaststellingen per gesprekstype

Telefoneren is een eenstaps-mechanisme. Je hoeft geen voorafgaande afspraak vast te leggen en gesprekken duren korter. Telefoneren is de meest efficiënte aanpak.


Live gesprekken zijn het meest comfortabel en dikwijls heel doeltreffend, je kan de situatie ter plaatse gemakkelijk bekijken, maar ze zijn het minst efficiënt op alle vlak (kosten en tijd). Mondmaskers (en/of +1,5 meter afstand) beperken momenteel ook nog de communicatie.


Online gesprekken zijn het beste van twee werelden: kort, tijdbesparend, geen mondmaskers, geen verplaatsingen, niet wachten aan de receptie, geen risico dat je teveel producten of productstalen laat zien, als een klant niet opdaagt of plots belet is, dan is er geen overbodige verplaatsing geweest, beslissers bij klanten kunnen deelnemen aan het gesprek vanuit verschillende locaties zonder zich naar een vergaderzaal te moeten verplaatsen, …


Mijn persoonlijke voorkeur: telefoneren voor eenvoudige verkoopgesprekken en online voor alle andere verkoopgesprekken. Het is al van 2019 geleden dat ik zelf nog een live verkoopgesprek had 😊.


Ons verlangen naar live gesprekken is gevoelsmatig, maar brengt niet altijd op

We verlangen naar normale live gesprekken zoals naar live concerten en feesten.

Is dat omdat we live gesprekken leuk vinden? Of omdat het meer opbrengt? Want dat eerste is zeker, het laatste is dat niet. Succes = kwaliteit x kwantiteit!


Succes in de verkoop!Jan Roel


Meer over verkopen:


328 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page