top of page
  • Foto van schrijverJan Roel van Rhee

Wanbetalers uitgelegd in het 4-kleuren DISC-model

Bijgewerkt op: 5 apr. 2021

Het overkomt mij een keer in de zeven jaar: een wanbetaler, een tevreden klant met geld, die zonder enige reden niet betaalt. Voor mij een goede reden om eens een DISC-analyse te maken van dit soort mensen: wat zegt hun wanbetalingsgedrag over hen en waarom moet ik me voor deze mensen in het algemeen hoeden? Het gaat in dit artikel niet over wanbetalers die zware financiële problemen hebben of op de rand van het failliet staan.


De conclusie op het einde is alvast alleszeggend: het gaat om mensen met kenmerken van narcisme en psychopathie: hard, zonder empathie, anderen opzettelijk benadelen en zichzelf belangrijker vinden dan de rest. Hier volgt de analyse.


Rode D, het dominante type, enkel het resultaat telt

De rode D wil duidelijk laten blijken dat hij of zij de controle in handen heeft. De rode D bepaalt of en wanneer jij je geld krijgt, dus het is niet het contract dat dit bepaalt. De rode D heeft weinig tot geen inlevingsvermogen, ziet de negatieve effecten van zijn of haar acties op de leverancier niet, of is er niet gevoelig voor.


De meest ziekelijke vorm van de rode D is psychopathie, waarbij de rode D opzettelijk niet betaalt om andere mensen te kwetsen en te benadelen.


Gele I, het beïnvloedende type, gericht op zichzelf (ik)

De gele I is vooral gericht op plezier, creativiteit, ontsnappen aan regels en regelmaat. De gele I betaalt niet, omdat er geen procedure is of geen goedkeuringscriteria voor facturen, … Hij is ook weinig geïnteresseerd in anderen, de gele I wil zelf in het middelpunt van de belangstelling staan.


De meest ziekelijke vorm is narcisme, alles draait om hem of haar. Dus de anderen moeten maar wachten, in dit geval wachten op hun geld.


Groene S, zoekt stabiliteit, gericht op anderen

Deze zal enkel overgaan tot niet-betalen als daar zeer gegronde redenen voor zijn, de groene S is geen typische wanbetaler.


Blauwe C, zoekt conformiteit, enkel de feiten tellen

De blauwe C gaat de regels, normen, procedures en de wetgeving volgen, soms te letterlijk. Dat is de enige reden waarom de blauwe C niet op tijd betaalt. Er zit ook geen diepere reden achter. De blauwe C is geen typische wanbetaler.


Belangrijke conclusie

Echte wanbetalers zijn meestal doorgeschoten rode D’s of gele I’s, met weinig of geen empathie. De rode D doet het met voorbedachten rade, de gele I is niet geïnteresseerd in het welzijn van de andere.


Men spreekt hier natuurlijk over ‘doorgeschoten’ profielen, de andere 99% van de rode D of gele I mensen, zijn gewoon normale mensen. Wat we wel kunnen stellen: onnodige wanbetalingen zijn dikwijls een sterk signaal van psychopathische en narcistische kenmerken.Is je werkgever of klant een wanbetaler? Is je leverancier of levenspartner een wanbetaler?

Wanbetalingen zijn dikwijls een direct signaal dat je te maken hebt met mensen met een doorgeschoten D of i profiel: mensen met een of meerdere psychopathische en narcistische kenmerken.


Enige redmiddel: vlucht zo ver mogelijk weg van deze mensen nu je nog kan, op een dag keren ze zich immers gegarandeerd tegen jou.485 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page